Asztalfoglalás
Rendezvényszervezés

A koktélok bűvöletében

A koktélok nem a modern világ felfedezettjei. És bár országunkban viszonylag későn jelentek meg, szinte minden színvonalasabb bárban vagy étteremben élvezhetjük a különböző összetevők harmóniáját. A koktélok divatosak, finomak és egyik-másik igazán különleges formában mutatkozik meg nekünk.

Minden a koktélokról

A koktélok eleinte azért születtek, mert a különböző gyógynövénykivonatok magukban sokszor ihatatlanok voltak, ezért egyéb ízesítőket kevertek melléjük. Mai értelemben a koktélok attól koktélok, hogy többféle alkoholos és alkoholmentes italok keverékéből állnak.

 

A többféle íznek köszönhetően a végeredmény valami eredeti új lesz, melyekben meghatározó a vezető íz, de a kísérő ízek teszik teljessé az élményt. A kezdeti cél tehát valaminek az elfedése volt, aztán sokkal gyakorlatiasabb küldetése lett a koktélnak, míg eljuthattunk magához a tiszta élvezethez.

 

A koktél küldetése

 

Szegény koktél, miután a gyógynövények kibírhatatlan ízének elfedéséből kezdett kigyógyulni, egy újabb hálátlan feladat várt rá. Az 1920-33 közötti szesztilalom idején, az illegális szesztermelés végtermékei gyenge minőségűek voltak, nem jelentettek túl nagy élvezetet fogyasztóiknak.

 

Más italokat is kevertek hozzájuk, hogy élvezhetővé tegyék az alkohol ízét. Ez a bizarr cél hozta meg végül a koktél világhírűvé válásának lehetőségét.

1934-ben a rendeletet visszavonták, de addigra az amerikai közönség megszerette a koktélokat, sorban nyíltak a koktél-bárok, ami aztán átterjedt az egész világra, a koktélok sikere pedig töretlen a mai napig.

 

 

 

 

Szesztilalom ide vagy oda – az amerikai elnökök is szerették a finomat

 

 

 

A McKinley's Delight nevű, whiskyből, édes vermutból, cherry brandyből és abszintból álló koktélt a századfordulós elnök, William McKinley tiszteletére alkották meg.

Teddy Roosevelt a Fehér Ház kertjében termő mentával ízesítette whisky hozzáadásával készülő Mint Julep koktélját. Woodrow Wilson és Dwight D. Eisenhower a skót whisky rajongói voltak.

Bár Warren G. Harding az alkoholtilalom alatt volt elnök, ez nem akadályozta meg abban, hogy egy kis whiskyvel melegítsen golfozás előtt.

Franklin Delano Roosevelt koktélszeretetéről volt ismert (elsősorban a gin alapú martinikat kedvelte). John Fitzgerald Kennedy a koktélok híveként vált ismertté – a daiquiri koktélokat kedvelte többek között, de a favoritja a Bloody Mary volt. Ronald Reagan gyakran ivott narancsléből, vodkából és édes vermutból álló Orange Blossom koktélokat.

Idősebb George Bush nem volt válogatás, a sörtől kezdve a vodkáig mindent szívesen fogyasztott, fia, George W. Bush azonban nem ivott elnöksége alatt.

Bill Clinton gyakran készített magának Snakebite (kígyómarás) koktélt, amely almabor és sör keveréke, Barack Obama pedig a sör nagy rajongója. Bár Donald Trump a nevén futó vodka piacra dobásával is próbálkozott, és a családja a virginiai Charlottesville-ben saját borászatot is működtet, ő maga nem iszik alkoholt.

 

 

A koktélnak célja van

 

Minden koktél tulajdonképpen 3 összetevőt tartalmaz. Így tehát vannak az alapitalok, melyeket valamilyen módosítóval engedünk fel, ezek általában gyümölcslevek, ásványvíz, tonik, kóla. A módosító befolyásolja az alapot édes, gyümölcsös, esetleg száraz irányba. A harmadik alkotórész az úgy nevezett flavouring part, mely a koktél koronája, az utolsó csiszolás a tökéletes eredmény elérése érdekében. Ez lehet például narancslikőr, sherry, campari, só vagy bors.

 

A koktélok igazi „beszélgetős” italok, vagyis egy bárban és egy étteremben is van helye. Pont ezért például vacsora előtt és után is ajánlott a fogyasztása.

 

 

Az étkezés előtti, aperitif koktélok célja a gyomor felkészítése az étkezésre. Az aperitif élénkíti a gyomornedvek kiválasztását, növeli az éhségérzetet, megnyugtatja és ellazítja a vendégeket. Legmegfelelőbb választás, ha magas savtartalmú italt kínálunk, alacsony alkoholtartalommal.

Étkezés utáni, digestif koktélok főként az édes koktélok. Az érzékszervekre gyakorolt hatásuk közül leginkább az ízük szerint lehet csoportosítani őket, vannak édeskés, száraz, kesernyés, fanyar és savanykás koktélok is.

 

Classic vagy Fancy?

 

A koktélok bármilyenek lehetnek, sokféleségüknek csak a fantázia szab határt. Viszont van néhány igen kötött receptura alapján készül, ezek a standard koktélok. Itt az arányokon és alapanyagokon nem illik változtatni. A Fancy vagyis fantáziakoktéloknál ez a szabály nem létezik, az italokat szabadon keverhetjük.

 

A világ legdrágább koktélja

 

A Fancy birodalmába tarozó Martini on The Rock birtokolja ezt a címet. Ára 10 000 USD, átszámítva 2 700 000 Ft körül van. A világon egyetlen egy helyen árulják, ez pedig a New York-i Algonquin Hotel.

 

A Martini koktélban gyémánt darabok vannak, méghozzá azok, amelyeket magunk választhatunk ki a szálloda saját ékszerüzletében. A szálloda tulajdonosa különösen eljegyzések, házassági évfordulók esetén ajánlja ezt az ital, bár bevallása szerint 2004 óta még csak két alkalommal vették igénybe ezt a lehetőséget.

 

 

 

Koktélvarázslat a Salon Étteremben

 

Ahhoz, hogy klasszikus koktélokat fogyasszunk luxus körülmények között, ráadásul koránt sem egy vagyonért, nem kell New Yorkba mennünk. Vagyis igen, de ez a budapesti New York Palota. Itt találjuk a hazai fine dining konyha egyik csúcsképviselőjét, a Salon Éttermet, ahol a különleges borok, pálinkák és egyéb karakteres és nemes italok mellett természetesen a koktélok sem hiányozhatnak a kínálatból.

 

A Salon Étterem kínálatában nem a hagyományos standard koktélokat részesítik előnyben, hanem sokkal inkább a saját kreációkat, de természetesen a standard klasszikusokat is minden további nélkül elkészítik. A tapasztalatok szerint a legkedveltebb koktélok itt a pezsgő alapú koktélok, amelyeket kortól függetlenül minden generáció szívesen fogyaszt. 
Asztalfoglalás a Salon Étterembe

Salon Étterem Étlap

Salon Étterem Galéria

LEGFRISSEBB HÍREK


Nyugat Bár - Salon Restaurant

A félhomályba burkolózó, emeleti bárhelyiség az egyik legkellemesebb a New York Palota helyiségei közül. Innen rá lehet látni a Salon Étteremre, a New York Kávéház egy részére, és a hotel lobbyjára is, kellemesen lehet nézelődni, kávézni, egy jót ebédelni vagy vacsorázni, élvezni a zongoraszót és a figyelmet. Ehhez a nyugalomhoz azonban rengeteg viszontagságon ment keresztül a Nyugat Bár, megpróbáltatásai még a múlt században kezdődtek.

Levesek - Salon Étterem

Egészséges életmódunk elengedhetetlen része a leves. Laktató, gazdag, és ha beleássuk magunkat a leves receptek sokaságába, minden napra találhatunk kedvünkre valót. Sokban segíthet megtartani a vonalainkat, ha tisztában vagyunk azzal, mivel tudjuk kalóriaszegényebbé, ám nem kevésbé finommá és laktatóvá varázsolni az egyik legváltozatosabb fogásunkat.

Étterem Budapest - libamáj

A libamáj igen hosszú múltra tekint vissza, és az évezredek alatt sem veszített népszerűségéből. Igazi luxusfogásnak minősül - na nem csak a különleges íze és állaga, hanem a benne rejlő rendkívül jó hatású összetevők miatt is. Magyarországon hungarikum, de természetesen a világ más tájain is előszeretettel fogyasztják.


További hírek >
Salon Restaurant TripAdvisor