Asztalfoglalás
Rendezvényszervezés
| Szerző: Salon Restaurant

Ikonikus ételek - a libamáj

A libamáj igen hosszú múltra tekint vissza, és az évezredek alatt sem veszített népszerűségéből. Igazi luxusfogásnak minősül - na nem csak a különleges íze és állaga, hanem a benne rejlő rendkívül jó hatású összetevők miatt is. Magyarországon hungarikum, de természetesen a világ más tájain is előszeretettel fogyasztják.

Étterem Budapest - libamáj

Hízlalás finomságokkal

A hízott libamáj előállításával már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak, a rómaiak például liszt, tej és méz keverékét etették fel az állatokkal. Amerika felfedezése előtt, majd azt követően még jó ideig, amíg a kukorica széleskörűen el tudott terjedni, a libát más energiagazdag takarmányokkal etették, vagy ha úgy tetszik: tömték, hogy a mája szép nagy és zsíros legyen.

Ezek egyik legismertebbje a füge. Ezt a gyümölcsöt manapság is szívesen párosítják a libamáj ételekhez. Mivel a füge nem mindenhol terem meg, ezért az északibb országokban füge helyett az alma jelent meg a tányérokon, méghozzá úgy, hogy cukrot karamellizáltak hozzá. Manapság csak a fantázia szabhat határt a libamáj elkészítésének, a legkülönbözőbb gyümölcsökkel, ízekkel párosítják. A libamáj sokféle technikával elkészíthető, süthető, főzhető, párolható, grillezhető, pástétomok, habok, de akár jégkrém is készíthető belőle.

 

Ha szeretné megkóstolni a Salon Étteremben készült különlegességeket, foglaljon asztalt a Salon Étterembe, ide kattintva!

 

Amerika felfedezése után

A kukorica elterjedése alapjaiban változtatta meg a libák hízlalását, Magyarországon például paraszti hagyománnyá vált a hizlalt liba előállítása. A ludakat ősszel fogták hízóba, szűk helyen tartották és naponta kétszer vízben ázott, sózott kukoricával tömték. Így egy hónap is elég volt a libának ahhoz, hogy kellőképpen meghízzon. A dél-alföldi települések parasztságának a libatömés fontos bevételi forrása volt.

 

A liba már hungarikum

2013-ban a Hungarikum Bizottság nem csak a libamájat, hanem minden, hízott libából készült terméket felvett a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Nem csak finom, de egészséges is

A különleges íze mellett a máj sok egyéb pozitívummal is rendelkezik, például remek vitaminforrás. A-vitamin bőven van a liba- és csirkemájban, valamint egyes halak májában, B1 a sertésmájban, B6 főleg a csirkében, C-vitamin a borjú- és csirkemájban, E-vitamin szintén a borjúban és a csirkében, de ezek rengeteg folsavat, vasat és cinket tartalmaznak, emellett jó kalcium- és káliumforrások is.
Asztalfoglalás a Salon Étterembe

Salon Étterem Étlap

Salon Étterem Galéria

LEGFRISSEBB HÍREK


Nyugat Bár - Salon Restaurant

A félhomályba burkolózó, emeleti bárhelyiség az egyik legkellemesebb a New York Palota helyiségei közül. Innen rá lehet látni a Salon Étteremre, a New York Kávéház egy részére, és a hotel lobbyjára is, kellemesen lehet nézelődni, kávézni, egy jót ebédelni vagy vacsorázni, élvezni a zongoraszót és a figyelmet. Ehhez a nyugalomhoz azonban rengeteg viszontagságon ment keresztül a Nyugat Bár, megpróbáltatásai még a múlt században kezdődtek.

Levesek - Salon Étterem

Egészséges életmódunk elengedhetetlen része a leves. Laktató, gazdag, és ha beleássuk magunkat a leves receptek sokaságába, minden napra találhatunk kedvünkre valót. Sokban segíthet megtartani a vonalainkat, ha tisztában vagyunk azzal, mivel tudjuk kalóriaszegényebbé, ám nem kevésbé finommá és laktatóvá varázsolni az egyik legváltozatosabb fogásunkat.

Tészta ételek a Salon Restaurant étlapján

Bár szokás a tésztákat az olaszokhoz kötni, ez a ma már világszerte népszerű étel mégsem olasz vívmány. Kínából származik, bár tény, hogy az olaszoknak is volt közük ahhoz, hogy Kínában megjelent a búza. Addig ugyanis a kínaiak kölesből és egyéb terményből, például rizsből készítették a saját tésztájukat, a pinget. Miután megismerték a római őrlési technikát, a malomkövet, egyre többfelé használták fel a búzát a tésztákhoz. De hogy a bolognai spagetti sem olasz találmány? Ennek is megvan a története.   


További hírek >
Salon Restaurant TripAdvisor