Asztalfoglalás
Rendezvényszervezés
| Szerző: Salon Restaurant

ikonikus etelek a libamaj

A libamáj igen hosszú múltra tekint vissza, és az évezredek alatt sem veszített népszerűségéből. Igazi luxusfogásnak minősül - na nem csak a különleges íze és állaga, hanem a benne rejlő rendkívül jó hatású összetevők miatt is. Magyarországon hungarikum, de természetesen a világ más tájain is előszeretettel fogyasztják.

Étterem Budapest - libamáj

Hízlalás finomságokkal

A hízott libamáj előállításával már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak, a rómaiak például liszt, tej és méz keverékét etették fel az állatokkal. Amerika felfedezése előtt, majd azt követően még jó ideig, amíg a kukorica széleskörűen el tudott terjedni, a libát más energiagazdag takarmányokkal etették, vagy ha úgy tetszik: tömték, hogy a mája szép nagy és zsíros legyen.

Ezek egyik legismertebbje a füge. Ezt a gyümölcsöt manapság is szívesen párosítják a libamáj ételekhez. Mivel a füge nem mindenhol terem meg, ezért az északibb országokban füge helyett az alma jelent meg a tányérokon, méghozzá úgy, hogy cukrot karamellizáltak hozzá. Manapság csak a fantázia szabhat határt a libamáj elkészítésének, a legkülönbözőbb gyümölcsökkel, ízekkel párosítják. A libamáj sokféle technikával elkészíthető, süthető, főzhető, párolható, grillezhető, pástétomok, habok, de akár jégkrém is készíthető belőle.

 

Ha szeretné megkóstolni a Salon Étteremben készült különlegességeket, foglaljon asztalt a Salon Étterembe, ide kattintva!

 

Amerika felfedezése után

A kukorica elterjedése alapjaiban változtatta meg a libák hízlalását, Magyarországon például paraszti hagyománnyá vált a hizlalt liba előállítása. A ludakat ősszel fogták hízóba, szűk helyen tartották és naponta kétszer vízben ázott, sózott kukoricával tömték. Így egy hónap is elég volt a libának ahhoz, hogy kellőképpen meghízzon. A dél-alföldi települések parasztságának a libatömés fontos bevételi forrása volt.

 

A liba már hungarikum

2013-ban a Hungarikum Bizottság nem csak a libamájat, hanem minden, hízott libából készült terméket felvett a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Nem csak finom, de egészséges is

A különleges íze mellett a máj sok egyéb pozitívummal is rendelkezik, például remek vitaminforrás. A-vitamin bőven van a liba- és csirkemájban, valamint egyes halak májában, B1 a sertésmájban, B6 főleg a csirkében, C-vitamin a borjú- és csirkemájban, E-vitamin szintén a borjúban és a csirkében, de ezek rengeteg folsavat, vasat és cinket tartalmaznak, emellett jó kalcium- és káliumforrások is.
Asztalfoglalás a Salon Étterembe

Salon Étterem Étlap

Salon Étterem Galéria

LEGFRISSEBB HÍREK


Levesek - Salon Étterem

Egészséges életmódunk elengedhetetlen része a leves. Laktató, gazdag, és ha beleássuk magunkat a leves receptek sokaságába, minden napra találhatunk kedvünkre valót. Sokban segíthet megtartani a vonalainkat, ha tisztában vagyunk azzal, mivel tudjuk kalóriaszegényebbé, ám nem kevésbé finommá és laktatóvá varázsolni az egyik legváltozatosabb fogásunkat.

Tészta ételek a Salon Restaurant étlapján

Bár szokás a tésztákat az olaszokhoz kötni, ez a ma már világszerte népszerű étel mégsem olasz vívmány. Kínából származik, bár tény, hogy az olaszoknak is volt közük ahhoz, hogy Kínában megjelent a búza. Addig ugyanis a kínaiak kölesből és egyéb terményből, például rizsből készítették a saját tésztájukat, a pinget. Miután megismerték a római őrlési technikát, a malomkövet, egyre többfelé használták fel a búzát a tésztákhoz. De hogy a bolognai spagetti sem olasz találmány? Ennek is megvan a története.   

Tészta ételek a Salon étteremben

A tészta az egyik alapételünk, ami nem is csoda, hiszen borzasztó egyszerű elkészíteni, gyors, rengeteg formában fogyaszthatjuk, és könnyen hozzájuthatunk. Ám ez az alapétel nagytételben nagyjából 150 éve jelent meg Magyarországon, ami persze nem azt jelenti, hogy a tészta is csak ennyi idős lenne.     


További hírek >
Salon Restaurant TripAdvisor