Asztalfoglalás
Rendezvényszervezés
| Szerző: Salon Restaurant

Ikonikus ételek - tésztafélék

A tészta az egyik alapételünk, ami nem is csoda, hiszen borzasztó egyszerű elkészíteni, gyors, rengeteg formában fogyaszthatjuk, és könnyen hozzájuthatunk. Ám ez az alapétel nagytételben nagyjából 150 éve jelent meg Magyarországon, ami persze nem azt jelenti, hogy a tészta is csak ennyi idős lenne. 

 

 

Tészta ételek a Salon étteremben

Bár a főtt tésztaféléket főként az olaszokhoz társítjuk, eredete megtalálásához jóval keletebbre kell utaznunk: Ázsiába, Kínába. A legkorábbi tészta mintegy 4 ezer éves, és a Sárga-folyó közelében fekvő Lajia területéről származik. Az eredeti tészta, a ping, amely 50 centiméter hosszú volt, kölesből készült. Csak azután használtak búzalisztet is a tésztához, hogy a Kr.e 3. században a Római Birodalom kereskedni kezdett a Han császársággal. Ekkor, a Selyemúton jutott el Kínába a római malomkő és őrlési technika is. A búza végül győzedelmeskedett a köles felett és gyorsan meghódította a császári udvart is. A ping pedig az elit ételévé vált. 

 

 

 

 

  A magyar tészta 


A magyar táplálkozáskultúrában a főtt tészta a kora újkorban vált általánossá, előtte a középkorban az erjesztett kenyereket fogyasztották. Az első nagyiparilag előállítható tészta a 19. század közepén, az 1859-ben Topits József által alapított első gőztészta gyárban készült Budapesten. A tészta azóta meghódította a mindennapjainkat, a boltokban hosszú polcokat foglalnak el, az éttermek sem hagyhatják le étlapjaikról. Az igényesebb éttermi konyhák persze maguk készítik a tésztát, a „home made” tészták sokkal ízletesebbek, táplálóbbak, és jobb minőségűek lehetnek, mint a nagyipari termékek. 
Az egyik legmagyarosabb tésztaféle a túrós csusza, elkészítéséhez főtt tésztát, tehéntúrót, vagy juhtúrót és apróra vágott sült szalonnát, valamint tejfölt használnak fel. Egyéni ízlés szerint szokták fogyasztani kaporral vagy porcukorral megszórva. A túrós csusza adható főételként, az étkezés végén desszertként, vagy köretként is. 

 

 
Asztalfoglalás a Salon Étterembe

Salon Étterem Étlap

Salon Étterem Galéria

LEGFRISSEBB HÍREK


Nyugat Bár - Salon Restaurant

A félhomályba burkolózó, emeleti bárhelyiség az egyik legkellemesebb a New York Palota helyiségei közül. Innen rá lehet látni a Salon Étteremre, a New York Kávéház egy részére, és a hotel lobbyjára is, kellemesen lehet nézelődni, kávézni, egy jót ebédelni vagy vacsorázni, élvezni a zongoraszót és a figyelmet. Ehhez a nyugalomhoz azonban rengeteg viszontagságon ment keresztül a Nyugat Bár, megpróbáltatásai még a múlt században kezdődtek.

Levesek - Salon Étterem

Egészséges életmódunk elengedhetetlen része a leves. Laktató, gazdag, és ha beleássuk magunkat a leves receptek sokaságába, minden napra találhatunk kedvünkre valót. Sokban segíthet megtartani a vonalainkat, ha tisztában vagyunk azzal, mivel tudjuk kalóriaszegényebbé, ám nem kevésbé finommá és laktatóvá varázsolni az egyik legváltozatosabb fogásunkat.

Tészta ételek a Salon Restaurant étlapján

Bár szokás a tésztákat az olaszokhoz kötni, ez a ma már világszerte népszerű étel mégsem olasz vívmány. Kínából származik, bár tény, hogy az olaszoknak is volt közük ahhoz, hogy Kínában megjelent a búza. Addig ugyanis a kínaiak kölesből és egyéb terményből, például rizsből készítették a saját tésztájukat, a pinget. Miután megismerték a római őrlési technikát, a malomkövet, egyre többfelé használták fel a búzát a tésztákhoz. De hogy a bolognai spagetti sem olasz találmány? Ennek is megvan a története.   


További hírek >
Salon Restaurant TripAdvisor