Asztalfoglalás
Rendezvényszervezés
| Szerző: Salon Restaurant

Ikonikus ételek - Az olasz tészta kavalkád

Bár szokás a tésztákat az olaszokhoz kötni, ez a ma már világszerte népszerű étel mégsem olasz vívmány. Kínából származik, bár tény, hogy az olaszoknak is volt közük ahhoz, hogy Kínában megjelent a búza. Addig ugyanis a kínaiak kölesből és egyéb terményből, például rizsből készítették a saját tésztájukat, a pinget. Miután megismerték a római őrlési technikát, a malomkövet, egyre többfelé használták fel a búzát a tésztákhoz. De hogy a bolognai spagetti sem olasz találmány? Ennek is megvan a története. 
 

Tészta ételek a Salon Restaurant étlapján

A sokféleség az olaszok sikere

Az olaszok, akik végül mégsem találták fel, de magukévá tették a tésztát, rengeteg formában készítik el. A ravioli, capelletti vagy a tortellini például töltött tészta, a töltelék gyakorlatilag bármi lehet, a hústól kezdve a zöldségkrémeken át a sajtig. Masni alakú, fodros metélt, csőtészta, kagylótészta, cérnametélt, szarvacska, szálas metélt, makaróni, lasagne, spagetti – a formák és méretek tárháza óriási, ennek megfelelően az elkészítési módok határa is a csillagos ég. 

 

A bolognai spagetti legenda

Maga a spagetti szó eredete az olasz „spago” szóra vezethető vissza, ami húrt jelent, szabadfordításban nagyjából annyit jelent, hogy „vékony húr”, „húrocska”. 12 méretben készítik a spagetti tésztát, választani közülük annak fényében tudunk, hogy éppen milyen ételt álmodtunk meg. A spagetti a hosszú tészták családjába tartozik, mely először Szicíliában jelent meg a 10. század környékén, valószínűleg a Mór hódítók terjesztették el. 
 

A nyugati világ legismertebb étele a Bolognai Spagetti, avagy Spaghetti Bolognese. Ezzel csupán egyetlen probléma van. A Bolognai Spagetti nem tradicionális olasz étel. A spagetti Szicíliából indult világhódító útjára. Mivel a spagettis Palermo és a szószos Bologna között mintegy 800 km van, a kettő nem keveredhetett egy helyen. Bolognában a mártást mindig is lasagne, vagy tojásos tagliatelle tésztával tálalták. A spagetti mellé pedig Dél-Itáliában sokkal sűrűbb, testesebb szószokat készítettek, hiszen ezek állaguknak köszönhetően jobban megmaradtak a csúszósabb és vékony spagettin.
Mégis hogy került össze a kettő? 


 
A második világháborúban az amerikai katonák az olaszországi hadjárat alatt igencsak megkedvelték a bolognai szószos tagliatelle tésztát. A háború után hazatérve az olasz éttermekben egyre több veterán rendelt az étlapról bolognai szószos tésztaételeket. Mivel azonban a második, vagy harmadik generációs olasz-amerikai étteremtulajdonosok már kevesebb hangsúlyt fektettek az olasz gasztronómiai tradíciókra, így a bolognai szószt gyakran spagettivel tálalták. A Spaghetti Bolognese tehát nem Olaszországban, hanem Amerikában született. 


 
Asztalfoglalás a Salon Étterembe

Salon Étterem Étlap

Salon Étterem Galéria

LEGFRISSEBB HÍREK


Levesek - Salon Étterem

Egészséges életmódunk elengedhetetlen része a leves. Laktató, gazdag, és ha beleássuk magunkat a leves receptek sokaságába, minden napra találhatunk kedvünkre valót. Sokban segíthet megtartani a vonalainkat, ha tisztában vagyunk azzal, mivel tudjuk kalóriaszegényebbé, ám nem kevésbé finommá és laktatóvá varázsolni az egyik legváltozatosabb fogásunkat.

Étterem Budapest - libamáj

A libamáj igen hosszú múltra tekint vissza, és az évezredek alatt sem veszített népszerűségéből. Igazi luxusfogásnak minősül - na nem csak a különleges íze és állaga, hanem a benne rejlő rendkívül jó hatású összetevők miatt is. Magyarországon hungarikum, de természetesen a világ más tájain is előszeretettel fogyasztják.

Tészta ételek a Salon étteremben

A tészta az egyik alapételünk, ami nem is csoda, hiszen borzasztó egyszerű elkészíteni, gyors, rengeteg formában fogyaszthatjuk, és könnyen hozzájuthatunk. Ám ez az alapétel nagytételben nagyjából 150 éve jelent meg Magyarországon, ami persze nem azt jelenti, hogy a tészta is csak ennyi idős lenne.     


További hírek >
Salon Restaurant TripAdvisor