Asztalfoglalás
Rendezvényszervezés
| Szerző: Salon Restaurant

Ikonikus ételek - Az olasz tészta kavalkád

Bár szokás a tésztákat az olaszokhoz kötni, ez a ma már világszerte népszerű étel mégsem olasz vívmány. Kínából származik, bár tény, hogy az olaszoknak is volt közük ahhoz, hogy Kínában megjelent a búza. Addig ugyanis a kínaiak kölesből és egyéb terményből, például rizsből készítették a saját tésztájukat, a pinget. Miután megismerték a római őrlési technikát, a malomkövet, egyre többfelé használták fel a búzát a tésztákhoz. De hogy a bolognai spagetti sem olasz találmány? Ennek is megvan a története. 
 

Tészta ételek a Salon Restaurant étlapján

A sokféleség az olaszok sikere

Az olaszok, akik végül mégsem találták fel, de magukévá tették a tésztát, rengeteg formában készítik el. A ravioli, capelletti vagy a tortellini például töltött tészta, a töltelék gyakorlatilag bármi lehet, a hústól kezdve a zöldségkrémeken át a sajtig. Masni alakú, fodros metélt, csőtészta, kagylótészta, cérnametélt, szarvacska, szálas metélt, makaróni, lasagne, spagetti – a formák és méretek tárháza óriási, ennek megfelelően az elkészítési módok határa is a csillagos ég. 

 

A bolognai spagetti legenda

Maga a spagetti szó eredete az olasz „spago” szóra vezethető vissza, ami húrt jelent, szabadfordításban nagyjából annyit jelent, hogy „vékony húr”, „húrocska”. 12 méretben készítik a spagetti tésztát, választani közülük annak fényében tudunk, hogy éppen milyen ételt álmodtunk meg. A spagetti a hosszú tészták családjába tartozik, mely először Szicíliában jelent meg a 10. század környékén, valószínűleg a Mór hódítók terjesztették el. 
 

A nyugati világ legismertebb étele a Bolognai Spagetti, avagy Spaghetti Bolognese. Ezzel csupán egyetlen probléma van. A Bolognai Spagetti nem tradicionális olasz étel. A spagetti Szicíliából indult világhódító útjára. Mivel a spagettis Palermo és a szószos Bologna között mintegy 800 km van, a kettő nem keveredhetett egy helyen. Bolognában a mártást mindig is lasagne, vagy tojásos tagliatelle tésztával tálalták. A spagetti mellé pedig Dél-Itáliában sokkal sűrűbb, testesebb szószokat készítettek, hiszen ezek állaguknak köszönhetően jobban megmaradtak a csúszósabb és vékony spagettin.
Mégis hogy került össze a kettő? 


 
A második világháborúban az amerikai katonák az olaszországi hadjárat alatt igencsak megkedvelték a bolognai szószos tagliatelle tésztát. A háború után hazatérve az olasz éttermekben egyre több veterán rendelt az étlapról bolognai szószos tésztaételeket. Mivel azonban a második, vagy harmadik generációs olasz-amerikai étteremtulajdonosok már kevesebb hangsúlyt fektettek az olasz gasztronómiai tradíciókra, így a bolognai szószt gyakran spagettivel tálalták. A Spaghetti Bolognese tehát nem Olaszországban, hanem Amerikában született. 


 
Asztalfoglalás a Salon Étterembe

Salon Étterem Étlap

Salon Étterem Galéria

LEGFRISSEBB HÍREK


Nyugat Bár - Salon Restaurant

A félhomályba burkolózó, emeleti bárhelyiség az egyik legkellemesebb a New York Palota helyiségei közül. Innen rá lehet látni a Salon Étteremre, a New York Kávéház egy részére, és a hotel lobbyjára is, kellemesen lehet nézelődni, kávézni, egy jót ebédelni vagy vacsorázni, élvezni a zongoraszót és a figyelmet. Ehhez a nyugalomhoz azonban rengeteg viszontagságon ment keresztül a Nyugat Bár, megpróbáltatásai még a múlt században kezdődtek.

Levesek - Salon Étterem

Egészséges életmódunk elengedhetetlen része a leves. Laktató, gazdag, és ha beleássuk magunkat a leves receptek sokaságába, minden napra találhatunk kedvünkre valót. Sokban segíthet megtartani a vonalainkat, ha tisztában vagyunk azzal, mivel tudjuk kalóriaszegényebbé, ám nem kevésbé finommá és laktatóvá varázsolni az egyik legváltozatosabb fogásunkat.

Étterem Budapest - libamáj

A libamáj igen hosszú múltra tekint vissza, és az évezredek alatt sem veszített népszerűségéből. Igazi luxusfogásnak minősül - na nem csak a különleges íze és állaga, hanem a benne rejlő rendkívül jó hatású összetevők miatt is. Magyarországon hungarikum, de természetesen a világ más tájain is előszeretettel fogyasztják.


További hírek >
Salon Restaurant TripAdvisor