Asztalfoglalás
Rendezvényszervezés

Apró szabályok a luxus élvezetéhez avagy: éttermi etikett, amelyet ismerni illik

A legtöbb ember éltében eljön a pillanat, hogy egy elegáns helyen kell megjelennie. Vagy ünnepi esemény, vagy üzleti találkozó miatt, de az is lehet, hogy csak magát akarja kényeztetni valaki azzal, hogy megenged magának egy luxusvacsorát például a kedvese társaságában. Az elegánsabb éttermekben azonban összetettebb az asztalok megjelenése is, a megterített asztal sokszínűsége azonban zavart és kényelmetlen pillanatokat okozhat. Pedig az asztalig még el sem jutottunk. Csak megérkeztünk. 

éttermi etikett

A kellemetlenségek megelőzéséhez csak néhány alapvető szabályt kell megjegyeznünk, ezzel pedig minden sokkal gördülékenyebbé válik - a luxus pedig élvezetté, nem pedig rémálommá.

 

Hölgyeké az elsőbbség?

És itt máris találkozunk az első ellentmondással, nevezetesen azzal a kérdéssel, hogy kinek kell először belépnie az étterembe.  Mivel ismeretlen állapotok várnak ránk odabent, ezért a férfi megy előre, hogy felmérje a viszonyokat, és megbizonyosodjon arról, hogy nem fenyegeti veszély hölgy vendégét. Belépés után azonban illik a hölgyet előre engedni, lesegíteni a kabátját – függetlenül attól, hogy életünk párjaként, családtagként, vagy üzleti partnerként van jelen. Helyfoglalás

Egy elegánsabb étteremben meg kell várni, amíg a személyzet fogad és asztalhoz kísér minket. Először a hölgy foglal helyet, neki már nem is kell felállnia többé, akkor sem, ha új vendég érkezik az asztalhoz, míg ez a férfiakra nézve elkerülhetetlen udvariassági formula.

 

A fogások megrendelése

Az etikett szerint a férfi rendel, miután megbeszélték a hölggyel, hogy ő mit szeretne fogyasztani. Ez a szabály érvényes a bor megrendelésére is. A férfinak illik megkérdezni női vendégét arról, hogy milyen borokat részesít előnyben, ezeket a fajtákat esetleg kedve szerint egyeztetheti a felszolgálóval vagy a somelier-vel, hogy a fogások élvezete garantáltan a legkitűnőbb lehessen. 

 

 A fogyasztás

Az étkezést minden esetben a hölgy kezdi el. Csak ő utána foghatja meg evőeszközeit a férfi. Az evőeszközöket a végüknél kell megfogni, semmiképpen sem marokra és úgy kell használni őket, hogy ne koccanjanak, lehetőleg ne is érjenek a tányérhoz.

 

Az evőeszköz etikett

Ha egy elegánsabb étterembe látogatunk, nem kizárt, hogy esetleg 8 különféle evőeszközzel is találkozunk a terítéken. Ezek mindegyikének külön szerepe van, és sajátos rend a használatukban.

A legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy mindig kintről haladjunk befelé. Vagyis elsőként a tányértól legmesszebb elhelyezett evőeszközöket használjuk. Egyébként jellemzően az egyes fogások is ilyen sorrendben következnek. A legfontosabb, amit szem előtt kell tartani, hogy mindegyik alapeszközt tehát a kanalat, kést, villát is használni kell. A késnek két szerep is jut az éttermi etikettben, illetve az étkezésben. Az egyik a vágás, a másik pedig a rásegítés. Ez utóbbi esetben a villára segítjük rá az ételt.

A kanál használatakor illik figyelni arra, hogy ne a széléről szürcsöljünk, ne kapjuk be a kanalat teljesen, hanem próbáljunk találni egy elegáns, köztes megoldást.

Étkezésnél a karjainkat magunk mellett kell tartanunk, ha csak egyik kezünket használjuk az evéshez, akkor a másik kezünk az asztalon pihenhet.

 

 

Az evőeszközök jelentése az étkezés végén

Az evőeszközökkel sok mindent tehetünk az étkezés végén, elsősorban kommunikálhatunk velük. Ha például egy háromszöget formálunk a késsel és villával, akkor azt jelezzünk a személyzetnek, hogy épp szünetet tartunk. Ha viszont egy keresztet formálunk, az azt jelenti, hogy várjuk a következő fogást. Amennyiben az asztal hozzánk közeli szélével párhuzamosan helyezzük el az evőeszközöket, azt jelezzük, hogy végeztünk és elégedettek vagyunk. Ha viszont a villa ágai közé csúsztatjuk a kés hegyét és így képzünk egy háromszöget, azt kommunikáljuk, hogy nem ízlett az adott fogás.

 

 

 A számla rendezése

A pénz kezelése egy elegáns étteremben a legdiszkrétebb műveletek egyike. A pincérek, mivel követik az asztalnál folyó eseményeket, így azt is, ha befejeztük a vendégeskedést és távozni készülünk, figyelni fognak a jelzéseinkre. Épp ezért a számlát gond nélkül tudjuk kérni egy biccentéssel, vagy egy apró intéssel is. A számlát illik egy embernek rendeznie, ha a vendégek közötti osztozkodás szükséges a fizetést követően, azt érdemes az ajtón kívüli tevékenységként hátrahagyni. 
Asztalfoglalás a Salon Étterembe

Salon Étterem Étlap

Salon Étterem Galéria

LEGFRISSEBB HÍREK


Gyógyvizek Magyarországon - Salon étterem

Magyarország alatt igazi kincs rejtőzik. Gyakorlatilag nincs olyan sík terület idehaza, ahol ha fúrnak, ne valamilyen összetételű termál víz bukkanjon elő. A jótékony hatásokra már az ókorban felfigyeltek. Az akkor magyarországi területen gyönyörű fürdők emelkedtek országszerte, ehhez pedig igazi fürdőkultúra formálódott, amely része volt gazdag és szegény ember életének egyaránt. A századok alatt bőven értek minket mindenféle fürdős hatások, amelyek mind a mai napig részei fürdőkultúránknak. 

Termálfürdők Budapest - Salon Restaurant

Nemzeti kincsre épült Magyarország. Budapest például az egyetlen a fővárosok vagy metropoliszok sokaságában, ahol száznál is több termálforrás és ezekre épülő kutak vannak. És ahol majdnem 50 olyan fürdő üzemel, ahol ma is ezekre a forrásokra alapoznak. A világelsőséget nem csak a geológiai adottságok bizonyítják, hanem például az is, hogy a gyógyfürdőjéről is híres Gellért Szállóban alakult meg 1937-ben a Nemzetközi Fürdőszövetség, amelynek örökös székhelyéül Budapestet választották. 

Esküvő és ünnepi parti luxus kivitelben

Hazánkban a szokások azt diktálják, hogy nyáron házasodjon az ifjú pár. Így a felmelegedés első tavaszi hullámaival beindul az esküvőszezon és meg sem áll az ősz beköszöntéig. Az anyakönyvi hivatalok egymás után rendezik meg a házasságkötési ceremóniákat, időpontot pedig gyakran már nem is lehet találni. A vesszőfutás azonban elkerülhető, és a nyugalom megfizethetetlen. Mi azt szeretnénk, ha egy pár legszebb ünnepe tényleg különleges lehetne. Így ha a jegyesek el tudnak szakadni a nyári tradícióktól, kapkodásmentes, emelkedett, elegáns ceremónia és minden igényt kielégítő esküvői parti lehet közös életük első közös óráinak emléke – a Világ Legszebb Kávéházában.  


További hírek >
Salon Restaurant TripAdvisor