Asztalfoglalás
Rendezvényszervezés

Apró szabályok a luxus élvezetéhez avagy: éttermi etikett, amelyet ismerni illik

A legtöbb ember éltében eljön a pillanat, hogy egy elegáns helyen kell megjelennie. Vagy ünnepi esemény, vagy üzleti találkozó miatt, de az is lehet, hogy csak magát akarja kényeztetni valaki azzal, hogy megenged magának egy luxusvacsorát például a kedvese társaságában. Az elegánsabb éttermekben azonban összetettebb az asztalok megjelenése is, a megterített asztal sokszínűsége azonban zavart és kényelmetlen pillanatokat okozhat. Pedig az asztalig még el sem jutottunk. Csak megérkeztünk. 

éttermi etikett

A kellemetlenségek megelőzéséhez csak néhány alapvető szabályt kell megjegyeznünk, ezzel pedig minden sokkal gördülékenyebbé válik - a luxus pedig élvezetté, nem pedig rémálommá.

 

Hölgyeké az elsőbbség?

És itt máris találkozunk az első ellentmondással, nevezetesen azzal a kérdéssel, hogy kinek kell először belépnie az étterembe.  Mivel ismeretlen állapotok várnak ránk odabent, ezért a férfi megy előre, hogy felmérje a viszonyokat, és megbizonyosodjon arról, hogy nem fenyegeti veszély hölgy vendégét. Belépés után azonban illik a hölgyet előre engedni, lesegíteni a kabátját – függetlenül attól, hogy életünk párjaként, családtagként, vagy üzleti partnerként van jelen. Helyfoglalás

Egy elegánsabb étteremben meg kell várni, amíg a személyzet fogad és asztalhoz kísér minket. Először a hölgy foglal helyet, neki már nem is kell felállnia többé, akkor sem, ha új vendég érkezik az asztalhoz, míg ez a férfiakra nézve elkerülhetetlen udvariassági formula.

 

A fogások megrendelése

Az etikett szerint a férfi rendel, miután megbeszélték a hölggyel, hogy ő mit szeretne fogyasztani. Ez a szabály érvényes a bor megrendelésére is. A férfinak illik megkérdezni női vendégét arról, hogy milyen borokat részesít előnyben, ezeket a fajtákat esetleg kedve szerint egyeztetheti a felszolgálóval vagy a somelier-vel, hogy a fogások élvezete garantáltan a legkitűnőbb lehessen. 

 

 A fogyasztás

Az étkezést minden esetben a hölgy kezdi el. Csak ő utána foghatja meg evőeszközeit a férfi. Az evőeszközöket a végüknél kell megfogni, semmiképpen sem marokra és úgy kell használni őket, hogy ne koccanjanak, lehetőleg ne is érjenek a tányérhoz.

 

Az evőeszköz etikett

Ha egy elegánsabb étterembe látogatunk, nem kizárt, hogy esetleg 8 különféle evőeszközzel is találkozunk a terítéken. Ezek mindegyikének külön szerepe van, és sajátos rend a használatukban.

A legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy mindig kintről haladjunk befelé. Vagyis elsőként a tányértól legmesszebb elhelyezett evőeszközöket használjuk. Egyébként jellemzően az egyes fogások is ilyen sorrendben következnek. A legfontosabb, amit szem előtt kell tartani, hogy mindegyik alapeszközt tehát a kanalat, kést, villát is használni kell. A késnek két szerep is jut az éttermi etikettben, illetve az étkezésben. Az egyik a vágás, a másik pedig a rásegítés. Ez utóbbi esetben a villára segítjük rá az ételt.

A kanál használatakor illik figyelni arra, hogy ne a széléről szürcsöljünk, ne kapjuk be a kanalat teljesen, hanem próbáljunk találni egy elegáns, köztes megoldást.

Étkezésnél a karjainkat magunk mellett kell tartanunk, ha csak egyik kezünket használjuk az evéshez, akkor a másik kezünk az asztalon pihenhet.

 

 

Az evőeszközök jelentése az étkezés végén

Az evőeszközökkel sok mindent tehetünk az étkezés végén, elsősorban kommunikálhatunk velük. Ha például egy háromszöget formálunk a késsel és villával, akkor azt jelezzünk a személyzetnek, hogy épp szünetet tartunk. Ha viszont egy keresztet formálunk, az azt jelenti, hogy várjuk a következő fogást. Amennyiben az asztal hozzánk közeli szélével párhuzamosan helyezzük el az evőeszközöket, azt jelezzük, hogy végeztünk és elégedettek vagyunk. Ha viszont a villa ágai közé csúsztatjuk a kés hegyét és így képzünk egy háromszöget, azt kommunikáljuk, hogy nem ízlett az adott fogás.

 

 

 A számla rendezése

A pénz kezelése egy elegáns étteremben a legdiszkrétebb műveletek egyike. A pincérek, mivel követik az asztalnál folyó eseményeket, így azt is, ha befejeztük a vendégeskedést és távozni készülünk, figyelni fognak a jelzéseinkre. Épp ezért a számlát gond nélkül tudjuk kérni egy biccentéssel, vagy egy apró intéssel is. A számlát illik egy embernek rendeznie, ha a vendégek közötti osztozkodás szükséges a fizetést követően, azt érdemes az ajtón kívüli tevékenységként hátrahagyni. 
Asztalfoglalás a Salon Étterembe

Salon Étterem Étlap

Salon Étterem Galéria

LEGFRISSEBB HÍREK


Nyugat Bár - Salon Restaurant

A félhomályba burkolózó, emeleti bárhelyiség az egyik legkellemesebb a New York Palota helyiségei közül. Innen rá lehet látni a Salon Étteremre, a New York Kávéház egy részére, és a hotel lobbyjára is, kellemesen lehet nézelődni, kávézni, egy jót ebédelni vagy vacsorázni, élvezni a zongoraszót és a figyelmet. Ehhez a nyugalomhoz azonban rengeteg viszontagságon ment keresztül a Nyugat Bár, megpróbáltatásai még a múlt században kezdődtek.

Levesek - Salon Étterem

Egészséges életmódunk elengedhetetlen része a leves. Laktató, gazdag, és ha beleássuk magunkat a leves receptek sokaságába, minden napra találhatunk kedvünkre valót. Sokban segíthet megtartani a vonalainkat, ha tisztában vagyunk azzal, mivel tudjuk kalóriaszegényebbé, ám nem kevésbé finommá és laktatóvá varázsolni az egyik legváltozatosabb fogásunkat.

Étterem Budapest - libamáj

A libamáj igen hosszú múltra tekint vissza, és az évezredek alatt sem veszített népszerűségéből. Igazi luxusfogásnak minősül - na nem csak a különleges íze és állaga, hanem a benne rejlő rendkívül jó hatású összetevők miatt is. Magyarországon hungarikum, de természetesen a világ más tájain is előszeretettel fogyasztják.


További hírek >
Salon Restaurant TripAdvisor