Asztalfoglalás
Rendezvényszervezés
| Szerző: Salon Étterem

Árva István - Sommelier

A Salon Étteremben felszolgált kiváló minőségű borok kiválasztásáról Árva István sommelier gondoskodik.

Árva István - Sommelier

Meséljen egy pár szót magáról! Milyen út vezetett idáig?

 

Árva István vagyok, valóban, sommelier a Salon Étteremben. Hogy mit kell rólam tudni? Régóta a szakmában vagyok… 84-ben végeztem az Ecseri úti Vendéglátóipari Szakkollégiumban, majd a katonaság után egyből elhelyezkedtem a szakmában. 90-től a Gambrinus Étteremben dolgoztam, ahol az akkori igazgatóm sugallatára elkezdtem elmélyedni a sommelier szakmában. Valójában ekkor indult meg a képzés, így kiváló lehetőségnek tartottam – és tartom ma is azt, hogy az elsők között szereztem meg a címet Magyarországon. Majd egy vezetői képzést is elvégeztem, hogy mások koordinálására is alkalmassá váljak.  2010-ben kerültem a New York Kávéház falai közé, azóta itt dolgozom.

 

Mit jelent hazai és esetleg nemzetközi szinten egy ilyen pozíció?

 

Óriási elismerés. Nézze, a New York Kávéház, már „csak”, mint épület is egyedülálló. 123 éves fennállása óta komoly hírnevet szerzett, mint a „Világ legszebb kávéháza”. Persze ez egyben kötelez is minket: a csapat teljes szívvel lélekkel azon dolgozik, hogy megtöltse az épületet tartalommal. Ha a vendég belép a kávéházba vagy az étterembe, egyből megérzi a hely eleganciáját, ami némely esetben akár feszélyezi is őt. Nekünk az a dolgunk, hogy ezt a feszélyezett hangulatot – persze csak a megfelelő mértékben – feloldjuk, barátságossá, emberközelibbé téve ezáltal.

 

Milyen céljaik vannak a csapattal?

 

A vendéglátás azért érdekes terület, mert bár fix célokat is fel lehet állítani, a lényeg a végén úgyis ugyanaz: a vendég elégedettségének a folytonos növelése. Persze ennek jó indikátorai lehetnek az elismerések és díjak, de úgy gondolom, a lényeg ebben keresendő.

 

Az elmúlt években többször is előkelő helyen végeztek a Volkswagen Dining Guide Award, melyre sokan a Michelin csillag megszerzésének előszobájaként tekintenek…

 

Igen, sokadik alkalommal kerültünk be a legjobbak közé. A kollegákkal igen magas célt tűztünk ki magunk elé, ez valóban a Michelin csillag. Talán mondanom sem kell, ezt teljesíteni nagyon nehéz, de dolgozunk rajta, és folyamatosan keressük a lehetőséget a jobbá válásra.

 

Mit gondol a magyar borágazat helyzetéről?

 

Őszintén mondhatom, hogy nagyon jó ütemben fejlődik. Nem kis dolog, hogy az étteremben felszolgált borok 90%-a magyar borászatokból érkezik, és a vendégek kifejezetten élvezik őket. Nehézségek biztosan vannak, de kiváló borok is. Vannak 5 és 7 fogásos kóstolómenüink, ezekben csak és kizárólag magyar borokat kóstoltatunk a vendégekkel. Nagyon sokan dicsérik őket, érdeklődnek a borászatok felől.

 

Mit tekint a legnagyobb értéknek az étteremben, vagy akár a kávéházban?

 

Jó kérdés. Az evidens válasz talán az épület lenne, vagy a csapat. Szerintem mégis az, hogy innen a vendégek minden esetben mosolyogva, elégedetten távoznak. Ez a valós érték.




Asztalfoglalás a Salon Étterembe

Salon Étterem Étlap

Salon Étterem Galéria





LEGFRISSEBB HÍREK


Salon étterem - új étlap

Új étlappal várja vendégeit a New York Palota Salon Étterme, amely egyelőre nem mondott le a légiesen könnyű, friss, nyárias ízekről. Hiába közelít az ősz, Wolf András séf és csapata végtelen kreativitással alkotja a legfinomabb fine dining fogásokat - a harsány, ropogós, kissé fanyar ízeket előtérbe helyezve. Szokás szerint a húskedvelők sem csalódnak, az édesszájú vendégek pedig készüljenek arra, hogy egy desszerttel biztos nem érik be.

Nyugat Bár - Salon Restaurant

A félhomályba burkolózó, emeleti bárhelyiség az egyik legkellemesebb a New York Palota helyiségei közül. Innen rá lehet látni a Salon Étteremre, a New York Kávéház egy részére, és a hotel lobbyjára is, kellemesen lehet nézelődni, kávézni, egy jót ebédelni vagy vacsorázni, élvezni a zongoraszót és a figyelmet. Ehhez a nyugalomhoz azonban rengeteg viszontagságon ment keresztül a Nyugat Bár, megpróbáltatásai még a múlt században kezdődtek.

Levesek - Salon Étterem

Egészséges életmódunk elengedhetetlen része a leves. Laktató, gazdag, és ha beleássuk magunkat a leves receptek sokaságába, minden napra találhatunk kedvünkre valót. Sokban segíthet megtartani a vonalainkat, ha tisztában vagyunk azzal, mivel tudjuk kalóriaszegényebbé, ám nem kevésbé finommá és laktatóvá varázsolni az egyik legváltozatosabb fogásunkat.


További hírek >
Salon Restaurant TripAdvisor