Asztalfoglalás
Rendezvényszervezés
| Szerző: PreNews

Séta a főváros legkülönlegesebb épületeinél A Pesti oldal szépségei

Ha valaki turistáskodik egy idegen városban, érthetően szeretné a legtöbb élményt átélni, amit csak lehetséges, legyen szó látványosságokról vagy kulináris élvezetekről. És persze követhetjük az útikalauzok javaslatait, de a nagyobb látnivalók mellett akadnak egyéb, ám nem kisebb szépségek is. Kiválasztottunk öt épületet, amit érdemes alaposabban is megismerni, ha van egy-két szabad napunk, és Budapest pesti oldalán szeretnénk kikapcsolódni. 

Salon étterem - Műcsarnok

Műcsarnok

Ha már Pestre szűkítettük a bejárásra javasolt területet, kezdjük az egyik legizgalmasabb épülettel, a Műcsarnokkal. Persze minden útikönyvben benne van, de talán – érdemtelenül – egy kicsit elterelődhet róla a figyelem, azért mert a Hősök Tere és a Szépművészeti Múzeum szomszédságában van. Pedig ez egyik Budapest egyik leglenyűgözőbb szépsége.  A kortárs képzőművészet bemutatásának egyik bástyája, nem mellesleg Budapest legnagyobb kiállítóterme.

 

A honfoglalás 1000 éves évfordulójának ünnepségére készült el, vagyis 1895-96-ra. Schickedanz Albert tervezte meg az épületet, de segítséget kapott szerint Herzog Fülöp Ferenctől. A Második világháborúban súlyos károkat szenvedett, ezeket 1949-50-ben Borsos László állította helyre. Az épület bazilikális alaprajzú. Eklektikus, neoklasszicista stílusú, főhomlokzatán erősen kiugró hatoszlopos portikusszal, amelyet timpanon zár le. Az orommezőben 1941-től Haranghy Jenő Szent István „A művészetek pártfogója” című mozaikja látható. A hosszában nyújtott, nyerstégla borítású épületet színes kerámiafríz futja körül. Az épületet díszítő freskók Deák-Ébner Lajos munkáját dicsérik.

A műemléképületet 1991-1994 között rekonstruálták. Termeiben hazai és külföldi képzőművészek reprezentatív alkotásait mutatják be.

 

Salon étterem - Műcsarnok homlokzat

 

Közvetlen közelében megtalálhatjuk a Szépművészeti Múzeumot, A Hősök Terét, a Városligetet, Vajdahunyad várát, a csónakázó tavat, amelynek partján helyezkedik el a Műjégpálya és annak 1895-ben épített neobarokk stílusú épületét, amelyben történelmi hűséggel alakították ki a Városliget Cafét.

 

 

A Magyar Tudományos Akadémia

Az ország tudományos életének központja. 1860-ban országos gyűjtés indult a székház felépítésére. A tervpályázatot 1861-ben írták ki. A győztes, neoreneszánsz stílusú tervet Friedrich August Stüler nyújtotta be. A kivitelezés 1862 tavaszán kezdődött Ybl Miklós és Szkalnitzky Antal vezetésével. 1865. december 11-én avatták fel.

A homlokzati szobrokat Emil Wolff, az alapítást ábrázoló bronz domborművet Holló Barnabás készítette. A díszterem freskói Lotz Károly alkotásai. Ligeti Antal tájképei ékesítik a kis üléstermet.

 

 

Salon étterem - MTA

 

Tényleges működését 1830-ban kezdhette meg Magyar Tudós Társaság néven, miután az uralkodó elfogadta az alapszabályokat. Az 1830. november 17-ei igazgatótanácsi tagválasztó ülésen Teleki József személyében megválasztotta első elnökét, Széchenyi Istvánt másodelnökké, Döbrentei Gábort pedig titkárrá nevezték ki. Az első rendes tagokat - összesen 23-at - ugyanezen napon a Teleki József vezette Igazgató Tanács nevezte ki. A tiszteleti tagok száma 24 volt. A Magyar Tudományos Akadémián elsőként a nyelvtudományi, a bölcseleti, a történeti, a matematikai, a természettudományi, és a törvénytudományi osztály alakult meg.

A Tudományos Akadémia szomszédságában találjuk a Lánchidat, rakparti oldaláról lélegzetelállító kilátás nyílik a Budai Várra és a Mátyás Templomra, a város felőli részén találjuk a Gresham Palotát, valamint a Szent István Bazilikát.

 

 

Salon Restaurant - MTA

 

 

Központi / Fővám téri Vásárcsarnok

A Nagycsarnok Budapest legnagyobb vásárcsarnoka. A mai Szabadság híd pesti hídfőjénél volt a fővámház, ahol a Duna folyamon szállított áruk elvámolását végezték. A vízi út közelsége is magyarázza, hogy itt alakult ki Pest egyik piactere, két városrész, a Belváros és a Ferencváros határán. Az első időkben saját vasúti rakodóvágánya is volt és a felszín alatt folyosó kötötte össze a dunai rakparttal. 

 

 

Salon étterem - Vásárcsarnok

 

 

A Nagycsarnok Pecz Samu építész, műegyetemi tanár tervei alapján készült el 1897-ben. A magyarországi historizmus téglaépítészetének az egyik legszebb alkotása. A bejárati kőkapuk neogótikus stílusjegyeket viselnek. A tetőt a pécsi Zsolnay-gyár színes épületkerámiái fedik. Az épület alapterülete 10 000 négyzetméter, és óriási acél tetőszerkezet fedi. Az épületet 1977-ben nyilvánították műemlékké. Az idők folyamán erősen tönkrement, 1994-re azonban felújították, 1999-ben elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence díját.  2013-ban a CNN Travel Európa legjobb piacának nevezte.

Ameddig a szem ellát, portékák hátán portékák, az emeleten pedig a Fakanál Étterem, amely hatalmas adagokkal és hagyományos magyar ízekkel várja a barangolásban és nézelődésben megéhezett betérőket.

Közvetlen közelében találjuk a Szabadság Hidat, valamint a Budapesti Fashion Street, a Váci utca végét, a bejáratától pedig pazar kilátás nyílik a Citadellára, valamint a budai oldalra.

 

MÜPA avagy a Művészetek Palotája

Budapest és Magyarország vezető kulturális intézménye. A Müpa megnyitása hazánk elmúlt százéves kultúrtörténetének egyik legkiemelkedőbb eseménye volt.

A Közép-Európában is egyedülálló létesítmény megteremtőit az a gondolat vezette, hogy a magyar fővárosban, az UNESCO Világörökség-listáján is szereplő Duna-part részeként megszülető Millenniumi Városközpontban álljon Európa egyik új kulturális központja. Olyan létesítmény, amelynek megjelenése, funkciói, a kivitelezés kiváló minősége és a 21. századi technikai háttér lehetővé teszi bármilyen magas minőségű és nagyméretű produkció befogadását, és képes arra, hogy a legkülönfélébb művészeti ágakat együtt, egy helyen vonultassa fel.

 


Salon étterem - Müpa

 

 

A 28 hónap alatt felépített komplexum három fő egysége a Duna felőli oldalon, önálló intézményként a Ludwig Múzeum, középen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem valamint a keleti szárnyban a Fesztivál Színház, de az épületben találhatók a Nemzeti Filharmonikusok próbatermei is.

 

A New York Kávéház, a Világ Legszebb Kávéháza

A címet egy rangos szavazáson nyerte el 2011-ben.

A New York Café a New York Palota épületegyüttes földszinti részén található. Ez a Nagykörút egyik legjellegzetesebb, legimpozánsabb épülete. A komplexum nem csak szép, de művelődéstörténet jelentőségű is: az 1900-as években a New York Kávéházban alakult irodalmi és művészi asztaltársaságok, kávéházi szerkesztőségek révén vonult be a magyar kultúrhistóriába.

 

 

New York Palota - Salon étterem

 

A 123 éves New York Kávéház több kort, több rendszert, több sorsfordító történelmi változást élt át. Mégis, szinte mindig újjászületett, élet pezsdült benne, birtokba vették a kényelemre, otthonosságra vágyó művészek, kiválóságok és közemberek egyaránt.

A palota felépítésére egy amerikai biztosítótársaság, a New York Life Insurance Company adott megbízást Hauszmann Alajosnak, aki Korb Flóris és Giergl Kálmán közreműködésével tervezte meg az épületet. 1894. október 23-án megnyitott négyemeletes, eklektikus stílusú palotát és a földszintjén helyet foglaló kávéházat. A pazar, tágas belsőtér kialakítására már a korai években nagy hangsúlyt fektettek. A több elkülönített térre tagolódó belső teret csavart márványoszlopokkal választották el egymástól. A Kávéház külső szobordíszei, a jellegzetes tizennégy bronz ördög faunalak Senyey Károly munkáját dicséri, és az érzékiséget, a csúfolódó kedvet szimbolizálják. Itt található „El Asmodáj” alakja is, amely a kávé és a gondolkodás szellemét hirdeti a mai napig, ezzel támogatva, inspirálva a betérő művészeket.

A New York Kávéház 2011 óta a „Világ Legszebb Kávéháza” címmel büszkélkedik, és emellett a modern budapesti vendéglátás egyik vezető alkotó műhelye. Nemcsak a magyar gasztronómia megújításán, az „Esszenciális Magyar Gasztronómia” megalkotásán, de a nemzetközi gasztronómiai trendek követésében is az élen jár.

Ha szeretné közelebbről is megismerni ezt a gyönyörű épületet, foglaljon asztalt a Salon étterembe!
Asztalfoglalás a Salon Étterembe

Salon Étterem Étlap

Salon Étterem Galéria

LEGFRISSEBB HÍREK


Nyugat Bár - Salon Restaurant

A félhomályba burkolózó, emeleti bárhelyiség az egyik legkellemesebb a New York Palota helyiségei közül. Innen rá lehet látni a Salon Étteremre, a New York Kávéház egy részére, és a hotel lobbyjára is, kellemesen lehet nézelődni, kávézni, egy jót ebédelni vagy vacsorázni, élvezni a zongoraszót és a figyelmet. Ehhez a nyugalomhoz azonban rengeteg viszontagságon ment keresztül a Nyugat Bár, megpróbáltatásai még a múlt században kezdődtek.

Levesek - Salon Étterem

Egészséges életmódunk elengedhetetlen része a leves. Laktató, gazdag, és ha beleássuk magunkat a leves receptek sokaságába, minden napra találhatunk kedvünkre valót. Sokban segíthet megtartani a vonalainkat, ha tisztában vagyunk azzal, mivel tudjuk kalóriaszegényebbé, ám nem kevésbé finommá és laktatóvá varázsolni az egyik legváltozatosabb fogásunkat.

Étterem Budapest - libamáj

A libamáj igen hosszú múltra tekint vissza, és az évezredek alatt sem veszített népszerűségéből. Igazi luxusfogásnak minősül - na nem csak a különleges íze és állaga, hanem a benne rejlő rendkívül jó hatású összetevők miatt is. Magyarországon hungarikum, de természetesen a világ más tájain is előszeretettel fogyasztják.


További hírek >
Salon Restaurant TripAdvisor