Asztalfoglalás
Rendezvényszervezés
| Szerző: Salon Restaurant

100 éves a Nyugat Bár

A félhomályba burkolózó, emeleti bárhelyiség az egyik legkellemesebb a New York Palota helyiségei közül. Innen rá lehet látni a Salon Étteremre, a New York Kávéház egy részére, és a hotel lobbyjára is, kellemesen lehet nézelődni, kávézni, egy jót ebédelni vagy vacsorázni, élvezni a zongoraszót és a figyelmet. Ehhez a nyugalomhoz azonban rengeteg viszontagságon ment keresztül a Nyugat Bár, megpróbáltatásai még a múlt században kezdődtek.

Nyugat Bár - Salon Restaurant

Bár a New York Palota nem elsősorban Kávéháznak épült - a New York Életbiztosító Társaság székháza volt eredetileg -, hamar a közélet egyik fontos helyszínévé vált. A kávéházi területet a földszinten alakították ki, az emeleten a biztosító társaság irodái működtek.

Mint kiderült: a kulturális közéletnek szüksége volt egy központi helyszínre. Ezt az igényt pedig semmi sem bizonyította jobban, mint hogy az 1894. október 23-án megtartott ünnepélyes megnyitóra szinte tódult az akkori irodalmi és művészvilág színe-java. A New York akaratlanul is irodalmi kávéházzá avanzsált.

A cél: a lenyűgözés

Míg más kávéházakat utólag alakítottak ki, addig a New York Kávéházat eredetileg is ide tervezték. A létesítményt nem titkolt céllal úgy építették meg, hogy az a biztosító társaságot méltó módon reprezentálja, vagyis lenyűgözze az épületbe lépőket. Pont ezért lett a szokásosnál gazdagabb a díszítés, igényesebb a kialakítás, a kávéház pedig az épület fő attrakciójává vált, feladata volt az ide belépőket elkápráztatni, és a társaság korlátlan gazdagságát demonstrálni. Ez maradéktalanul sikerült. Bárki, aki részt vett a megnyitáson vagy A megnyitásról szóló beszámolók és a későbbi leírások egyaránt szuperlatívuszokat használtak a páratlanul gazdag és nívós enteriőr méltatására.

A Bár megszületése

1918-ban Aczél Miksa és társai vették át a kávéház vezetését. Több vitatott átalakítást is véghez vittek, amely átalakításokat főként a művész-és sajtóélet szereplői sérelmezték. A mélyvízben étterem létesült a biliárdterem helyén, a felső erkély háta mögött levő helyiségekből bárhelyiség lett. Ez még nem hagyott mélyebb nyomot a vendégekben, a néhány évvel későbbi átalakítás azonban már nevet is adott a kellemes zugnak: ez lett a Mahagóni Bár.

Az éjszakai élet exkluzív helyszíne

1927 őszén nagyobb építészeti beavatkozások történtek, átadták a megnagyobbított éttermet, melyet teljes elismeréssel fogadtak. 1928-ban a mahagóni bár nyerte el a közönség szeretetét és rajongását. Ezt a márványteremre szimmetrikusan, a Miksa utcai kapualj túloldalán alakítottak ki. A vendégek elragadtatottan meséltek a különleges fényeffektusokról, a rejtett fényhatásokról, az opálos, finom fénnyel világító alabástrom-oszlopokról. Az exkluzív bár hamarosan a pesti éjszaka központja lett, világhírű vendégekkel.

Öt évvel később ismét változtattak: a bár berendezését kicserélték, bokszokat, páholyokat helyeztek el, íróasztalokkal és römizésre alkalmas bútorokkal várták a pesti művészvilágot.  

Világégés a Világ Legszebb Kávéházában

A kávéházi élet megsínylette mind az első, mind a második világháborút, de a kegyelemdöfés akkor érte a New Yorkot, amikor a kávéházi részből az ötvenes években – igaz csak rövid időre, de – sportszeráruház lett. A Hungáriára átkeresztelt kávéház 1954-ben poraiból támadt fel. A New York igazi feltámadása azonban még váratott magára, legalábbis a rendszerváltásig.
Asztalfoglalás a Salon Étterembe

Salon Étterem Étlap

Salon Étterem Galéria

LEGFRISSEBB HÍREK


Levesek - Salon Étterem

Egészséges életmódunk elengedhetetlen része a leves. Laktató, gazdag, és ha beleássuk magunkat a leves receptek sokaságába, minden napra találhatunk kedvünkre valót. Sokban segíthet megtartani a vonalainkat, ha tisztában vagyunk azzal, mivel tudjuk kalóriaszegényebbé, ám nem kevésbé finommá és laktatóvá varázsolni az egyik legváltozatosabb fogásunkat.

Étterem Budapest - libamáj

A libamáj igen hosszú múltra tekint vissza, és az évezredek alatt sem veszített népszerűségéből. Igazi luxusfogásnak minősül - na nem csak a különleges íze és állaga, hanem a benne rejlő rendkívül jó hatású összetevők miatt is. Magyarországon hungarikum, de természetesen a világ más tájain is előszeretettel fogyasztják.

Tészta ételek a Salon Restaurant étlapján

Bár szokás a tésztákat az olaszokhoz kötni, ez a ma már világszerte népszerű étel mégsem olasz vívmány. Kínából származik, bár tény, hogy az olaszoknak is volt közük ahhoz, hogy Kínában megjelent a búza. Addig ugyanis a kínaiak kölesből és egyéb terményből, például rizsből készítették a saját tésztájukat, a pinget. Miután megismerték a római őrlési technikát, a malomkövet, egyre többfelé használták fel a búzát a tésztákhoz. De hogy a bolognai spagetti sem olasz találmány? Ennek is megvan a története.   


További hírek >
Salon Restaurant TripAdvisor